Aansluiten van zware stroomverbruikers
Mei 2018Graag willen wij u attenderen op het gevaar van gebruikers welke een hoge stroom gebruiken, zoals boegschroeven en zware omvormers/combi's. Deze apparaten kunnen er nu eenmaal niets aan doen dat ze op 12 of 24V een enorm vermogen opnemen en daardoor een behoorlijke stroom (A) gebruiken, daar zijn ze nu eenmaal voor gebouwd. Wist u dat een combi 12V/3000VA kortstondig zelfs het dubbele vermogen kan en mag leveren? Dat houdt in dat er een een stroom kan lopen vanaf de accu naar de combi van 6000VA/12V=500A (!).
Natuurlijk zijn er in het DC-circuit ter bescherming van de kabels smeltveiligheden en hoofdschakelaars opgenomen, die de boel uitschakelen op het moment dat het misgaat. Maar wist u dat het nu juist daarmee vaak misgaat?! Door grote overgangsweerstanden op de aansluiting van hoofdschakelaars en vooral van de aansluitingen op de zekeringhouder kan juist hier een enorme warmte ontwikkeling plaatsvinden met brand tot gevolg. De Combi of boegschroef krijgt dan de schuld... terwijl die eigenlijk gewoon zn werk wil doen en ja: daarvoor heeft ie Amperes nodig.
De meest voorkomende installatiefout welke wij tegenkomen, is de "verkeerd geplaatste ring" op de zekeringhouder. Deze ring is veelal van RVS en dient tussen de moer en de zekering geplaatst te worden of tussen de moer en het kabeloog en NIET tussen de zekering of kabeloog en de houder. RVS heeft namelijk erg slechte geleidende eigenschappen, met onderstaande (bijna) branden als gevolg.
Ook slecht aangedraaide of losgetrilde moeren op hoofdschakelaars kunnen een grote overgangsweerstand hebben en daardoor in het slechtste geval brand veroorzaken.
Dit zijn voor zowel booteigenaren als installateurs punten van aandacht op het moment dat de installatie wordt aangelegd en/of de zekering wordt vervangen!